viernes, 30 de enero de 2015

Kişisel Medya - Tek Kişilik Paylaşımların Sitesi


RADİKAL SOL YENİ BİR GELECEK VAAT EDİYOR

...

İSPANYA


SOLUN GÖZÜ GÜNEY AVRUPA YERİNE GÜNEY AMERİKA’DA
SYRİZA’nın yarattığı rüzgarı arkasına alan İspanya’nın yeni partisi Podemos, akademisyenlerden oluşan kadrosuyla sol için yeni bir dil sunuyor. İspanyol gazeteci Rivero, Podemos lideri Iglesias’ı entelektüel ve akıllı buluyor
Yunan akademisyen Kechriotis’in vurguladığı öfke, 15 Mayıs 2011 tarihinde İspanya’da patlak verdi. Adını protestoların başladığı günden alan 15-M hareketi, Öfkeliler, Gerçek Demokrasi Şimdi ve Geleceği Olmayan Geçlik gibi oluşumlarla İspanya’nın bütün şehirlerine yayıldı. Ülkenin en büyük şehirlerinde her pazar günü milyonlarca insan, bir şenlik havasında geçen gösterilerde ekonomik krizin yarattığı zorluklara, işsizliğe ve maaşların düşmesine isyan etti.

İspanyol gazeteci Jacobo Rivero'nun Podemos lideri Pablo Iglesias ile ilgili bir kitabı yayınlandı.
İspanyol gazeteci Jacobo Rivero’nun Podemos lideri Pablo Iglesias ile ilgili bir kitabı yayınlandı.

Yunanistan’da olduğu gibi gençler arasında işsizliğin çok yoğun olarak görülmesi, İspanya’nın apolotik olduğu düşünülen gençlerini işgal hareketlerine yöneltti. Boş binalar işgal edilerek politik merkezlere dönüştürüldü, Madrid ve Barcelona gibi ülkenin en büyük şehirlerinin meydanlarında işgal eylemleri yaşandı. Polis uzun süren işgal eylemlerine müdahale etmeye çalışsa da her yaştan vatandaşın tepkisiyle karşılaştı. Bu yüzden İspanya’da NİNİ “ne okuyan ne çalışan” (Ni estudia ni trabaja) olarak nitelendirilen bir kuşak, ülkenin politik geleceğini belirlemeye başladı.
Akademisyen bir parti Podemos (Yapabiliriz) adlı siyasi parti ise bütün bu öfkeyi arkasına alarak 2014 yılının başında kuruldu. Kurulduktan sadece beş ay sonra düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 8 oy olarak Brüksel’e 8 milletvekili gönderdi. Partinin lideri ise Complutense de Madrid Üniversitesi’nin siyaset bilimi bölümünde öğretim görevlisi ve yazar olan Pablo Iglesias Turrion. 36 yaşındaki Iglesias, yakın arkadaşı olan SYRİZA partisinin lideri Aleksis Çipras’tan dört yaş küçük.

İspanyol gazeteci Jacobo Rivero’nun Podemos lideri Pablo Iglesias ile ilgili bir
kitabı yayınlandı.
Yeni bir plan “Pablo Iglesias ile Sohbet” kitabının yazarı İspanyol gazeteci Jacobo Rivero, Iglesias’ın entelektüel birikimine ve halkın genç liderin çok akıllı olduğunu düşündüğüne değiniyor. İspanyol gazeteci, Iglesias’ın “yeni nesil bir politika” vaat ettiğini söyleyerek Çipras gibi medyanın ve sosyal medyanın dilini çok iyi bildiğini ekliyor. Rivero ayrıca Podemos’un çoğu üyesinin sosyoloji ve siyaset bilimi hocası olduğunu vurgulayarak, ekonomik kriz üzerine çalıştıklarını ve yeni bir plan yaptıklarını söylüyor.
Rivero, SYRİZA ve Podemos’un radikal solun geleneksel dilinden farklı ve yeni bir dil sunduğunu söyleyerek, “Güney Avrupa’da SYRİZA ve Podemos, yeni bir şey yapmaya çalışıyor. Birçok insana yeni bir pencere açıyorlar; çünkü bu kriz ortamında karşılarında sadece radikal sağ var. Tasarruf kararlarına ve Almanya’nın dayattığı ekonomik politikalara karşı beraber farklı bir şey yapmaya çalışıyorlar. Yeni bir Avrupa şansını ortaya koyuyorlar. Özünde insan hakları ve vatandaşlık haklarının dilini konuşuyorlar” diyor.
...